Ortaöğretime Geçişte Sistem Değişti

Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz, liselere geçişte bu yıl (2017/2018 Eğitim Öğretim Yılından itibaren) uygulanacak olan yeni sistemi açıkladı.

Yeni sistem Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi olarak ifade edildi.

Bakanın açıklamalarına göre yeni sisteme dair detaylar:
Liselere geçişte iki çeşit geçiş yöntemi bulunmaktadır.

• Tüm liselere (nitelikli liseler hariç) Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi ile geçiş.
  • Nitelikli liselere Sınavla Geçiş

1-SINAVSIZ MAHALLİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ İLE GEÇİŞ.

• Liselere geçiş bu yıldan itibaren, genel olarak sınavsız yapılacak.
  • Sınavsız yerleştirilmenin yapılacağı sistem öğrencilerin %90’ını kapsamaktadır.
  • Öğrenciler eğitim bölgelerinde ikametine en yakın 5 tane liseyi tercih edebilecek.
  • Aynı okula kontenjandan fazla başvuru olması halinde öğrencinin okul başarı puanı dikkate alınacaktır.
  • Teog’la geçen yıllarda bir okula yerleşen öğrencinin adrese dayalı sistem çerçevesinde ikametgâhına yakın okula nakli gerçekleşmeyecektir.
  • İkametgâha dayalı sınavsız girilebilecek okul türleri şu şekildedir:
    • Anadolu Liseleri,
    • Mesleki Teknik Anadolu Liseleri,
    • Anadolu İmam Hatip Liseleri
    • Anadolu Sağlık Meslek Liseleri
  • Adrese dayalı sistemde, “Eğitim Bölgeleriyle” ilgili bilgi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ayrıca paylaşılacaktır. Her eğitim bölgesinde her okul türünden bulunması sağlanacaktır.

2- NİTELİKLİ LİSELERE SINAVLA GEÇİŞ

• Nitelikli liseler, ülkemizde başarı ortalaması yüksek olarak nitelendirilen, belli bir sıralamaya dahil olan öğrencileri dahil olabildikleri, aynı zamanda proje okulu olarak da adlandırılan okullardır. Örnek vermek gerekirse, Galatasaray Lisesi, İstanbul Lisesi, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler lisesi ve proje Anadolu İmam Hatip Liseleri, Anadolu İmam Hatip Fen ve Sosyal Bilimler liseleri.
  • Türkiye’de nitelikli liselerin sayısı ortalama 600 adettir. 600 adet olan nitelikli liselere sınavla girilecek olup bu okullar adrese dayalı yerleştirme sistemine dahil değildir.
  • Bu okulların listesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2018 yılı Mayıs ayı içerisinde açıklanacaktır.
  • Nitelikli okullara giriş sınavı Haziran ayının ilk hafta sonunda yapılacaktır.
  • Sınav çoktan seçmeli (test usulü) olacaktır.
  • Sınavda 60 soru sorulacak olup süre 90 dakika olacaktır.
  • Sorular geçen yıllardan farklı olarak 8. Sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6- 7 ve 8. sınıf müfredatından çıkacaktır.
  • Sınav, temel derslerden yapılacak olup sözel-sayısal olarak iki alanda ve tek oturumda yapılacaktır.
  • Sonuçlar Haziran ayı içerisinde açıklanacaktır.
  • Öğrenciler sınav sisteminde 5 nitelikli okul tercih edebileceklerdir.
  • Öğrenciler bu okullara sınavdan aldıkları puanla yerleşebileceklerdir.
  • Bu okullardan herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler adrese dayalı sistem üzerinden ayrıca okul tercihi
  • Bu duruma göre önümüzdeki tercih döneminde liselerin geçen yıl ki taban puanları dikkate alınmayacaktır.
  • Yabancı ve özel okullar istedikleri takdirde kendi sınav sistemiyle de öğrenci alabileceklerdir.
Yayın: 09.11.2017 - Güncelleme: 09.11.2017 10:09 - Görüntülenme: 403